Vanmiddag werd in het Bultpark het 50-jarig bestaan van Lelystad gevierd. Burgemeester Ina Adema en verschillende pioniers en jubilarissen plantten een boom ter ere van deze gelegenheid en Daniël Postma presenteerde zijn ontwerp voor een bijpassende, archeologisch geïnspireerde bank.

Presentatie van het ontwerp van de scheepswrakbank aan burgemeester Ina Adema, bijgestaan door mijn assistentes.

Voor het ontwerp van deze bank ben ik op zoek gegaan naar interessante aanknopingspunten in de cultuurgeschiedenis van Lelystad. Die geschiedenis is beslist rijker en interessanter dan menigeen zich misschien realiseert. In de stad zijn verschillende wrakken teruggevonden van schepen die daar voor de inpoldering van de de Zuiderzee hun laatste rustplaats vonden. Wat is er dan meer toepasselijk dan in het waterrijke Bultpark, dat rondom begrensd wordt door de wijken Kogge, Gondel, Kempenaar en Schouw, een bank te plaatsen in de vorm van een scheepswrak?

De bank stelt de boeg van een schip voor, waarvan de rechte stevenbalk en eerste twee spanten boven het maaiveld uitsteken. Deze balken worden gemaakt van lokaal eikenhout dat handmatig gekloofd en gekantrecht of gedisseld wordt. De ‘huidgangen’ van de rugleuning worden gemaakt van douglas uit Ermelo. Dit is weliswaar geen houtsoort die in het verleden voor dit doel werd gebruikt, maar in de hedendaagse jachtbouw gebeurt dat wel. Na het kloven en afwerken worden deze planken met vuur en heet water in de juiste vorm gebogen. Dat laatste geldt ook voor het berghout (dikkere halfronde balk langs de onderzijde van de huidgangen), die waarschijnlijk van lokaal essenhout gemaakt wordt.

Het eigenlijke zitgedeelte is vormgegeven als een vereenvoudigd gangboord en voorplecht, ofwel een stukje van het dek. Deze worden ook weer van douglas gemaakt. Voor het bevestigen van de scheepshuid aan de spanten worden eiken pennen gebruikt die met een wig worden vastgezet. De iets spitse U-vorm levert een gezellige zitplaats op waar wandelaars in het Bultpark gemakkelijk kunnen bijpraten en van het uitzicht genieten.

Het bouwproces is online te volgen via deze websiteTwitter en Facebook. Zie de website van de Flevopost voor een kort bericht over het boomplanten in het Bultpark.

Ontwerp scheepswrakbank Bultpark

2 gedachten over “Ontwerp scheepswrakbank Bultpark

 • maart 24, 2017 om 2:03 pm
  Permalink

  Allerbeste Daniël,
  Wat leuk om de bank zo te presenteren!! Ik kan bijna niet wachten, ziet er prachtig uit en door de info gaat hij nog meer leven!
  Vanmorgen hebben we de bijenstroken ingeplant. Leuke klus en het ziet er heel anders uit!
  Veel groeten van
  Pee

  Beantwoorden
  • maart 24, 2017 om 2:58 pm
   Permalink

   Dag Peter,
   Bedankt voor je enthousiaste reactie. Al met al belooft het een mooie plek in het park te worden!
   Groet,
   Daniël

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *