Na het kloven van de eerste stam voor de scheepswrakbank volgt het afwerken van beide helften. Dat is een dankbaar proces met een leuke link naar de Lelystadse archeologie!

De beide berghouten, in ruwe vorm (rechts) en na het disselen (links).

Bij uitstek geschikt voor het afvlakken is een dissel, ofwel een bijl waarvan het blad niet evenwijdig aan de steel is bevestigd maar dwars erop. Hiermee kan goed de bovenzijde van een balk worden bekapt, in dit geval om de ruwe splijtvlakken te ontdoen van hobbels en splinters. Alleraardigst om te weten is dat bij tal van scheepsopgravingen dezelfde gereedschappen zijn aangetroffen als ik nu voor de bouw van deze bootvormige bank gebruik.

Sterker nog, een van de scheepswrakken op het eerder getoonde kaartje (Gordiaandreef, tussen Tjalk en Boswijk) leverde onderstaande dissel op. Wie had gedacht dat dit uit de Flevolandse bodem tevoorschijn kon komen? En nu wordt zo’n zelfde werktuig gebruikt om een bank te bouwen die iets verderop in de stad komt te staan… Dat is toch wel gaaf!

Een dissel uit Lelystadse bodem, gevonden in een scheepswrak aan de Gordiaandreef. Bron: Geheugen van Nederland, collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Overigens heeft dit wrak heeft wel meer bijzondere vondsten opgeleverd, waaronder een kist met eieren! Op de website Geheugen van Nederland zijn ook talloze andere objecten uit dit schip te bezichten, maar voor wie dit erfgoed liever in het echt aanschouwt raad ik een bezoek aan museum Nieuw Land aan, alwaar een deel van de hier bedoelde scheepsinventaris is opgenomen in de tijdelijke expositie Gezonken Schatten. Minstens zo bijzonder is trouwens dat het scheepswrak zelf ook nog te bezichten is! We hebben het hier namelijk over het beurtvaartschip dat op het buitenterrein van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat opgesteld en binnenkort deel zal gaan uitmaken van Batavialand. Foto’s en beschrijvingen van dit schip vindt men op de websites Vergane Schepen en Flevoland Erfgoed.

Het disselen van de berghouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *