Alle grote inhouten voor de zijn inmiddels klaar om geplaatst te worden. Tezamen vormen zij het raamwerk waaraan de scheepswrakbank zijn sterkte ontleent.

In een eerder bericht lichtte ik het bekappen van de stevenbalk toe en in het videoverslag van Omroep Flevoland was al te zien hoe ik de kromme spantdelen onder handen nam. De stevenbalk en spanten vormen samen de inhouten van het schip, ofwel de dikke stukken hout waarmee het dwarsscheeps verband tussen de langsscheepse planken werd aangebracht. Het bekappen van de spanten gaat op dezelfde manier als ik in voorgaande berichten heb uitgelegd – dat wil zeggen: afvlakken met een dissel vierkant maken met een kantrechtbijl – en behoeft daarom hier geen verdere toelichting. Wel is het aardig om een begin- en eindfoto bij elkaar te zetten.

Met het gereedkomen van de spanten breekt een interessante volgende fase aan in de bouw van de scheepswrakbank: de eerste onderdelen kunnen nu in elkaar worden gezet! Als basis gebruik ik enkele ruwe eiken stammen met veel of ongunstig geplaatste knoesten. De palen laten zich door die knoesten namelijk niet goed bekappen, maar dat is voor het onderstel ook niet nodig omdat ze uit het zicht, in de ondergrond worden ingegraven. Na enig meetwerk kon ik de eerste spanten oprichten en kreeg ik ook een indruk van het werkelijke formaat van de bank. Met een totale breedte van 2,4 m is het bouwwerk breed genoeg om tegenover elkaar te zitten, maar toch smal genoeg om op de aanhanger te vervoeren. Deze breedte betekent overigens ook dat ik het gevaarte buiten moet afbouwen, aangezien hij breder is dan de deur van mijn werkplaats!

De eerste spanten staan overeind op hun onderstel van ruwe palen.
Spanten voor de scheepswrakbank

Eén gedachte over “Spanten voor de scheepswrakbank

 • mei 4, 2017 om 4:08 pm
  Permalink

  Beste Daniël,
  Het wordt steeds spannender! Ben zeer benieuwd naar het eindresultaat, dat snap je wel!
  Succes met de rest!
  1 moi van
  Pee

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *