Op donderdagmiddag 22 juni verzorg ik drie korte workshops zodenbouw tijdens het congres Ditching Dikes? van de Young Wadden Academy.

“O saaie plak, o helse streepjescode” – J. de Koning, 2000

Traditionele IJslandse boogconstructies dienen ter inspiratie voor de workshop. Foto: Oliver Goddard.

Details

Beschrijving

Voor deze workshop nemen we letterlijk een stukje Waddengebied mee achter de dijk! Écht letterlijk. We buigen ons over de vraag of onze moderne verwachtingen van het leven in een onbedijkt waddengebied eigenlijk wel kloppen. Zie je vooral mogelijkheden, kansen? Of denk je toch vooral in beperkingen; is zo’n onbedijkt bestaan dus kansloos? Laten we direct maar de proef op de som nemen en de dijk doorsteken. Of liever: we bouwen het gat in de dijk. Net als de dijkbouwers van weleer steken we de handen uit de mouwen en stapelen we de ene zode op de andere – zoden zijn blokken grasland, maar dat wist je vast. It Fryske Gea stelt authentieke kwelderzoden beschikbaar, door mijzelf gestoken in Friesland Buitendijks.

Het zal blijken dat dijkbouw op zijn ouderwets een zorgvuldige aangelegenheid was en dat de toenmalige terpbewoners hiervoor al hun zodenbouwkennis hebben ingezet. En wat een kennis hadden ze! Ga maar na: hoe houd je je droge voeten in een onbedijkt waddengebied? Hoe kom je aan drinkwater in een brak waddengebied? Hoe bouw je een huis in een boomloos waddengebied? Juist! Met seadden! Er is veel meer mogelijk met dit natuurlijke bouwmateriaal dan je misschien zult verwachten. Dat ga ik je laten zien. Tijd voor een ode aan de zode.

Ditching Dikes

Ditching Dikes: rethinking our coastal defensesJoin the discussion!Register via: https://www.waddenacademie.nl/en/ditch-the-dikes-registration/

Geplaatst door Young Wadden Academy op maandag 29 mei 2017

Workshop: Ode aan de zode (Leeuwarden, Fr.)
Getagd op:

2 gedachten over “Workshop: Ode aan de zode (Leeuwarden, Fr.)

 • augustus 4, 2017 om 5:54 am
  Permalink

  Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say
  wonderful blog!

  Beantwoorden
  • augustus 4, 2017 om 8:04 am
   Permalink

   Oh no! I’m so sorry to hear this. Checked the admin page, but afraid nothing came through behind the scenes either… Happened to me on other websites a couple of times and I now always use ctrl+A, ctrl+C (select all, copy all) before submitting. Such a pity to miss your lengthy comment. Thanks so much for sharing your enthusiasm in a second attempt; much appreciated! If you do feel like re-typing later, don’t hesitate to do so, either through the website or by e-mail to archaeobuild[at]gmail.com. Regards, Daniel

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *