Zondag 15 oktober verzorgt initiatiefnemer Joost Fluitsma tekst en uitleg over zijn duurzame nieuwbouwproject in Almere Oosterwold. Bekijk de proefopstelling voor het muurwerk die Archaeo Build voor Blue Home Almere gebouwd heeft.

Vlechtwerkwanden zijn duizenden jaren lang een belangrijke en duurzame bouwtechniek geweest in Nederland.

Details

  • Locatie: Oosterwold, Almere, toekomstige Hannah Arendtweg
  • Wanneer: Zondag 15 oktober 2017, van 9:30-16.30 uur
  • Gratis entree en aanmelden niet nodig

Beschrijving

Blue Home Almere

Blue Home Almere is een particulier initiatief van Joost Fluitsma in de nieuw te ontwikkelen wijk Oosterwold. De blue economy van Gunter Pauli vormt het uitgangspunt voor zowel het ontwerp als het bouwproces van het woonhuis dat Joost gaat bouwen. Er wordt gezocht naar een balans tussen lucht, licht, water, energie, materie, bewoners en geluid, waarbij vooral van belang is te werken met lokaal beschikbare materialen en arbeidskracht: “Hierbij zetten we de gezondheid van mens en haar omgeving centraal.”

Open dag Nationale Archeologiedagen

Joost heeft Archaeo Build gevraagd na te denken over hoe men in het verleden aan de principes van de blue economy invulling had kunnen geven. Door na te gaan welke bouwmethoden duizenden jaren geleden met succes rondom de Zuiderzee zijn toegepast, hebben we een eerste ontwerp gemaakt voor een muur die ook nu op duurzame wijze met lokale mensen en materialen te bouwen is. Begin oktober wordt een eerste muursegment gebouwd, als onderdeel van een workshop archeobased bouwen. Op zondag 15 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, is het resultaat hiervan te zien en vertelt Joost over hoe zijn ambitieuze, archeologisch geïnspireerde nieuwbouwproject er verder uit komt te zien.

Open dag: testmuur Blue Home Almere
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *